Bezselics-Békési Ildikó vagyok, 1989 óta dolgozom a média különböző területein – visszanézve meglepő, de úgy alakult, hogy pont 11 évente platformot váltottam. Erre eddig 3 alkalommal volt lehetőségem, de nem áll szándékomban megismételni: 2022 januárjában (a negyedik forduló küszöbén) azt a döntést hoztam, hogy felhagyok az újságírással és megpróbálom egy polgári foglalkozás gyakorlása mellett feléleszteni magamban azokat az eredendő vágyakat és képességeket, melyek a pályám során is a segítségemre voltak, de a saját épülésem helyett a munkám szolgálatába állítottam őket.
Néhány éve egy újságíró kolléga a velem készített interjú során megkérdezte tőlem, nem érzem-e úgy, hogy az én karrierem nem előre megy, hanem hátra? Érdekes megközelítés és el kell ismernem, ez kívülről nézve valószínűleg tényleg így van: egy országos tévécsatorna beindításában részt vevő, televíziós főszerkesztőből lettem nyomtatott magazinos főszerkesztő, lapalapító, majd blogger és kommunikációs tanácsadó. Annak, aki eredendően televíziót akar indítani, ez határozott lecsúszást jelent – nekem azonban, aki valójában mindig csak írni, fotózni és festeni akartam, megkönnyebbülést: utat a teljesítménykényszerből önmagam felé.
Szerencsére az adott munkaterület kötöttségein belül mindig kreatív, teremtő munkát végeztem, ami életben tartotta bennem az alkotóképességet és közreműködtem sok dolog létrehozásában, amire büszke vagyok.
2021 decemberében, az 55. születésnapom környékén kezdett feszíteni a gondolat, hogy fogy az időm: ilyenkor az ember nem vár lehetőségekre, hanem elkezdi megteremteni őket – olyan keretek között, ahogy tudja. Ezért elővettem a vásznakat és a rajzeszközöket, már nemcsak fejben írok, hanem papírra is és a tanácsadói munkám mellett csak olyan projektekben vállalok szerepet, amiben valódi értéket látok. Az elmúlt 11 évből a gasztronómia, a főzés velem marad, mivel ezt 9 éves korom óta gyakorlom, változatlan lelkesedéssel.
A fenti folyamat részeként jött létre ez a szakmai oldal is, mely az egyetlen felület, ahol az írásaim a közeljövőben olvashatók lesznek. Ez a helyzet, 2023. március 21-én. Folytatás a blogon következik, ugyanitt.
Szakmai összefoglaló (a teljesség igénye nélkül):
1989 – 2000. Televízió
1989- 1994. – Magyar Televízió, Szerkesztő-riporter
1994 – 2000. – Főszerkesztő, MTM Kommunikációs Rt./ TV2 alapító, 1997-től főszerkesztő
2000 – 2011. Nyomtatott sajtó
GLAMOUR nemzetközi stílusmagazin, alapító, szerkesztő
Marie Claire magazin magyar kiadás, alapító főszerkesztő
Haszon Nőknek magazin, alapító főszerkesztő
2011 – 2022. Blog, gasztronómiai újságírás
A Két Cica Konyhája – saját gasztroblog;
Lapcom Gasztro magazin főszerkesztő
SZAKÁCSKÖNYVEK:
2013. Receptek a Két cica konyhájából – szakácskönyv, Athenaeum Kiadó
2015. Bodza a konyhában – szakácskönyv, Cser Kiadó
2015. A nagyvilág konyhái – szakácskönyv, Lapcom kiadó
2016. Magok a konyhában / Hüvelyesek, BOOOK kiadó
2017. Négy Évszak Receptjei – szakácskönyv, Lapcom kiadó
2018. Kedvenc ételeink házilag – szakácskönyv, Lapcom kiadó
2019. Édességek könyve – szakácskönyv, Lapcom kiadó
2022. Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből (társszerző, gasztronómia) – magánkiadás
DÍJAK:
2017. Magok a konyhában – Hüvelyesek
GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS – Best Eastern Europe Cuisine Book / SILVER MEDAL
TERMÉKFEJLESZTÉS:
2017. Jókenyér pékség – cukormentes almás süti (folyamatosan a kínálatban)
2013. Vapiano – Zöldteás tiramisu – pohárkrém (Christmas special)
KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS:
2014 – 2020. Auguszt József cukrászdája a Fény utcában / auguszt1870.hu
2021 – 2022. Sersia Farm Kft. / sersiafarm.hu
CIVIL SZFÉRA:
2022. – Gyökerek és Szárnyak Alapítvány „Távol és mégis közel” hírlevél szerkesztése külföldön élő magyaroknak
2023. – Napfogyatkozás Egyesület – kommunikációs tanácsadás
„LOVE PROJECTS”:
2022-23. LET’S PET Capazine – műhelymunka a Capa Központ égisze alatt
KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉG:
2012. Szimpla Piac – KÖZÖS LÁBOS / ötletgazda és beindító, a későbbiekben önkéntes szakács
(A piac területén minden vasárnap közösségi főzés zajlik: civil szervezetek, egy-egy fontos ügy segítésére szerveződő önkéntes csoportok pályázhatnak a lehetőségre. Az infrastuktúrát a Szimpla biztosítja, ők főznek, majd az ebédet a piac látogatói fogyasztják el, adományért cserébe. Az adomány a szervezet céljai fordítható.)