A Szigetközben, Darnózselin nőttem fel hagyományos, gazdálkodó családban, ahol a táplálkozásunk alapvetően az önellátásra épült és ez a szemlélet napjainkban újra követendő példává válik.
Író és szerkesztő vagyok, az elmúlt 12 évben elsősorban gasztronómiával foglalkoztam. Régóta az érdeklődésem középpontjában áll szülőföldem kulturális örökségének ez a része, de rövid betekintést követően világossá vált, hogy (mivel a rendelkezésre álló alapanyagok az ország egyes részein nagyjából azonosak voltak) a népi ételek itt sem különböznek alapvetően az általános magyar fogásoktól, de van olyan étel, ami máshol nem ismert – például az ecetes hal.
Mivel régóta kutatom ezeket a recepteket, hiszen egy átfogóbb, nagyobb terjedelmű könyvhöz gyűjtök anyagokat, nehéz volt 20 darabot kiválasztani. Azokra esett a választásom, melyek könnyen adaptálhatók egy korszerű háztartásba. A népi ételek és általában a táplálkozás korábban a létfenntartásról szólt, manapság fontosabb az ízgazdagság és az egészséges hozzávalók, mint nagyszüleink idejében. Az itt közzétett receptekben már ezeket a szempontokat is figyelembe vettük, sőt: mivel gyakori a kukoricaliszt vagy dara alkalmazása, az ezekkel készült ételek gluténmentesek – ha tejmentes hozzávalókkal készítjük el, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják őket.
Van egy +1 tétel is a válogatásban: ez az Óvári borda receptje, mely nem sorolható a népi ételek közé. Ennek ellenére bekerült a könyvbe, hiszen már elnevezésével öregbíti a térség jó hírnevét.
Remélem, örömüket lelik majd ebben a kiadványban, és találnak a receptek között is néhányat, mely a család kedvencei között kap helyet.
Egy hozzászólás a(z) “Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből” bejegyzéshez
Thank you.